Gårdagens etapp. Vi upplevde så mycket och jag tog mängder med foton, så jag orkade inte ta hand om allt och skriva under gårdagen. Men nu kommer det!
I går onsdag, var det en mulen dag, med en del regnskurar. Innan vi lämnade Naestved, fyllde vi på våra förråd och sen åkte vi österut. Vi åkte som vanligt mindre vägar för att hinna se. Även här var det mycket häckar och träd som hindrade blåsten från att dra allt för hårt över markerna. Fortfarande är det olika nyanser av grönt, men det närmar sig mer enhetlighet.
Efter ett tags körning såg vi en skylt med Stevns Klint och UNESCO's Världsarvs symbol. Dit åkte vi. Stevns klint är en 15 km lång och upp till 41 m hög klint vid Östersjön.
Vi parkerade Ellen på grusplanen och betalade 40 DKK i en app. Det finns möjlighet att stå här över natten mot ytterligare en kostnad, som jag är osäker på. Koordinaterna hit är N 55° 16' 44,70'' E 12° 26' 35,15''. Servicen är vatten och toalett, papperskorgar och närhet till restaurang. Det är fina promenad vägar i området.
Vi gick ner till gamla kyrkan. Precis under kyrkan har man stabiliserat. Koret störtade ner i havet 1928. En trasig altartavla kan man se i sidoskeppet. Där koret fanns är nu en balkong,
som man kan titta ifrån.
Vi följde en stig bort till Stevns Fyr och gjorde tillbakablickar på olika ställen. På flera ställen i berget, kan man se att de brutit sten.
När kyrkan byggdes låg den långt in från kusten! Tar man sig ner till stranden kan man se fossiler. Jag/vi avstod trapporna.
Det är en vacker promenad längs klintens kant.
Haggtornen blommar fortfarande här vid vattnet.
Gamla fyren framför fyrvaktarens bostad byggdes 1816-18. Den ersattes av den högre 1878. Vi slog oss ner vid en bänk och åt medhavd matsäck. Sen gick vi samma stig tillbaka till Ellen.
Stigen gick vid överblommade rapsfält, där senap och vallmo blommade.
Vallmon lyser fin!
Vid parkeringen låg nya kyrkan, som blev inramad av en del rhododendron.
Vi fortsatte små vägar mot Köge. Vi stannade och tittade vid ett kalkbrott med iordningställd utkiksplats.
Lennart körde sen in på en ännu mindre väg, som slingrade sig mellan gärden
och små byar med färggranna hus
och mera hus.
Vi kom ut på en större väg och närmare kusten.
Vid Ströby Egede, parkerade vi och tog en sen lunchpaus.
Vi hann precis med en liten tur i parken innan det började regnstänka.
När vi skulle svänga ut till E 20 öppnade sig himlen någon minut. Tur vi had rött ljus.
På väg ut ur Köpenhamn var det långa köer, men för vår del flöt det på bra.
Snart såg vi bron
och inte så lång stund därefter var vi på mitten av bron och regnet hade slutat även om det var kvar några droppar på rutan.
Vi tog oss förbi Malmö och så småningom in på vägen till Torup slott. Även här var det täta alléer och buskar på ena sidan som vindskydd. Vinden hade med sig brandrök från golfbanan, där någonting brann för fullt.
Vi parkerade på närmaste parkeringen till slottet och gick en promenad i parken. Slottet skulle inte öppna förrän 220603 och då med en utställning. Det nuvarande slottet anlades 1573 och är ett av Nordens bäst bevarade renässans slott. Det har förstås renoverats i omgångar. Malmö stad äger slottet och har öppnat upp parken för allmänheten.
En jättetrevlig park med blommande gullregn,
vackra röda lupiner (det är i rabatter lupiner hör hemma, inte på vägkanter),
clematis och många andra växter och blommor.
Slottet ligger vackert
bokskogen liksom andra träd ger en fin grönska.
På en del av parken blommar rhododendron av olika slag.
De här gula doftade väldigt gott!
De orangea föll mig också på läppen!
Det fanns en del ståtliga askar, där lövsprickningen precis kommit igång.
I parken fanns en del konst. Den här glasskulpturen var läcker i sin speciella form.
Det var gott om humlor bland allium-blommorna!
Jag avslutar med den vackraste blomman. Jag tror det är en buskmagnolia eller junimagnolia.
Väldigt annorlunda och fin!
Vi gick tillbaka till Ellen och förflyttade oss till en parkering en bit längre bort. Där stod vi tillsammans med ytterligare 5 husbilar över natten. Koordinaterna dit var: N 55° 33' 39,45'' E 13° 12' 46,,42''. Det kostar inget att parkera över natten. Servicen som finns är soptunnor.
3 kommentarer:
Tänk vad konstigt. För ett par veckor sedan hade jag aldrig hört talas om Stevns klint men nu har jag läst om det på två bloggar och i en artikel. Det ser verkligen ut som ett lockande och fascinerande resmål! Så fina bilder som vanligt, speciellt kyrkan med rhododendron!👍
Ellen gillar Danmark, eller hur!? Det gör jag också. Helt fantastiskt fina bilder från sista etappen i grannlandet som förresten slog Frankrike med 2-1 ikväll på bortaplan i Paris. Japp, jag älskar Danmark:-)
Tack för era kommentarer.
Eftersom vi inte tänkte Danmark när vi åkte hemifrån, var vi inte riktigt förberedda. Stevns Klint blev en mycket trevlig tillfällighet, som vi kan rekommendera.
Danmark är ett härligt land med gemyt! På något sett känns det som om kontinenten börjar här. Det finns mycket att upptäcka eller återupptäcka.
När barnen var små var vi mycket i Danmark, men det är ju 40 år sen och vi tittade också på annat då.
Skicka en kommentar