Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

lördag 22 augusti 2015

Ueckemünde - Schiffshebewerk Niederfinow


Dagens etapp, blev inte heller så lång, men det finns mycket att titta på utefter vägen. Solen fortsätter skina på oss.


I går kväll tog vi en runda på stan och såg den här roligt dekorerade offentliga toaletten! Vore något för oss att ta efter.


I morse gick vi åter en vända i samband att vi köpte bröd. På torget finns fiskargubben med sin håv med fisk.


Än hade ingen man hunnit parkera sig utanför modebutken!


Vi hann också med en broöppning, då ett gäng segelbåtar skulle iväg. Det här glada gänget passade också på, även om de kunde ta sig under bron, även i stängt läge.


Vi åkte genom bördiga områden. Vi har stora gärden i Skåne, men här tycks en del vara oändliga. Är förmodligen rester av tidigare kolchoser, som nu är i privat drift. Här börjar vara lite mer kuperat än i mot Östersjön.


I Prenzlau finns rester kvar av en gammal ringmur och stadsport. Vi fortsatte utefter Schwedenstrasse, väg B198. Angeründe var en järnvägsknut med stor rangerbangård. Därefter körde vi väg B 158, som


vi svängde ifrån för att komma till Oderberg. Den vägen var smal, men det fanns trafikljus som reglerade vilket håll som hade företräde. Det var många motorcyklister, som hade samma mål som vi, nämligen Niederfinow och dess


vackra Schiffhebewerk. Visst är det vackert! Jag tycker det är en storslagen byggnadskonst i stil med Eiffeltornet och Eiffels bro i Porto, Portugal.


Vi knallade upp och tittade på när en pråm och några mindre båtar skulle ner till nästa nivå.


Här är pråmen förankrad till höger och en liten passagerarbåt lägger sig bredvid. Du kommer väl ihåg Arkimedes princip? Det är det som gäller i den här bassängen, som är som ett jättestort badkar.


Här sänks bassängen och motvikter åker uppåt.


Här kommer motvikterna uppåt och


båtarna åker ner. Här är pråmen på väg ut.


Det är långt dit ner. Pråmen kopplar nu ihop sig med de andra pråmarna och far iväg. Det här Schiffshebewerk togs i bruk 1934 och har bara haft 71 oplanerade stopp sedan dess. Ett nytt byggs bredvid.


Ett nytt behövs, då fartygen/pråmarna blir större och dessutom är ju det gamla till åren kommen och detaljerna nöts. Det nya byggs i betong. Säkert bra, men jag tycker inte alls det är så vackert.

Långt där nere står Ellen parkerad tillsammans med en del andra husbilar. Vi och fem andra husbilar står kvar över natten på parkeringen. Koordinater: N 52° 50' 50,8'' E 13° 56' 33,6'' Kostnaden är 3 €, men ingen service.


Det har inte bara varit en mängd motorcyklar här utan också trikes.

6 kommentarer:

 1. Härliga bilder och vilka duktiga byggare som finns där!

  Ha det gott o njut vidare....

  SvaraRadera
 2. Fina omgivningar! Blir det Portugal så småningom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nu, men det blir nog så småningom.

   Radera
 3. Fine bilder ni har og en spennende resa ni Gjør

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att du lägger ut kartor så vi vet var ni är. Vad fin du är när du går och handlar bröd. Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Alltså den där läckra toaletten tycker jag att ni tar med er hem, helt klart! Å den där slussen är ju riktigt cool. Håller helt med dig - den ÄR vacker. Älskar också sådana "installationer" som det inte finns så många kvar.
  Himla kul inlägg, mera sådant!

  SvaraRadera