Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 21 augusti 2015

Norra Tyskland


Vår hösttur fortsätter i norra Tyskland.


I går for vi med färjan från Trelleborg vid 8-tiden och kom till Sassnitz 12.30. Rügen är en vacker ö med en del både stora och mindre fält. Även här skördas det för fullt. Det var en hel del traktorer både på gärden och vägar. Det var väldigt mycket bilar i rörelse. Stoppljus och traktorer gjorde sitt till för köbildning. I vår färdriktning flöt allt bra. Vi såg också några storkar efter.


Vi såg bara Stralsund på håll. En fin stad, som vi strosat i under tidigare resor. Vi fortsatt därför väg B 105 sydöst tills vi kom till Hansastadt Greifswald.


Vi åkte direkt till ställplatsen vid hamnen med koordinaterna: N 54° 5' 55,6''  E 13° 23' 21,3''. Det kostar 13€/dygn och då ingår el, toa, dusch, vatten, tömning.  Det är väldigt nära till gamla stan, men också till de stora vackra segelfartygen. Vi startade med att äta en sen lunch. Lennart ser välklädd ut, men efter maten kom shortsen på.


Vi går sen längs kajen. Det gjorde vi också när vi var här med Dettan i augusti 2010.


Det är en vacker gammal stad, där svenskarna var och härjade och satte sina spår.


På St Nikolai-domen finns en minnestavla på GaustavIIAdolf.


Det var en varm dag och många småbarn fick bada i en fontän utanför universitetet. Vi läste någon stans att Sveriges första universitet grundades här i Greifswald.


Ett minnesmärke vid universitetet och kyrkan i bakgrunden.


Efter mycket vandrande behövde vi läska oss med en varsin stor glass. Lennart fick faktiskt den ena bägaren! Staden håller på  att rustas både här och där. Dessutom sker en h el del nybyggnation. Här i stan byggs även de nya husen i gammal stil. Det uppskattar jag!


I går kväll var en otroligt varm och skön kväll. Vi var ute och åt fiskbröd, som vi sköljde ner med varsin pilsner. Vi tog ett Bismarksbröd (inlagd sillfilé) och ett med stekt strömming. Överallt säljer man fisk i bröd. Vi njöt av att det var en mängd ungdomar och vuxna ute. En del spelade och många diskuterade, men inget skrik och gap och heller ingen nedskräpning!! Det här är en stad vi gärna återkommer till!


I dag tog vi en promenad längs kajen och tittade på de villor som håller på att byggas.


På ett ställe fanns det läcker graffiti.


Vi fortsatte sen österut på väg B 109. Ett platt landskap med mycket stora fält och en del skogar, som vi åkte igenom. Dagens mål var Ueckermünde. Både i går och idag åkte vi bara ca 8 mil. Sol och värme gör att vi gärna vill vara ute och se oss omkring. Här tar man vara på havsvindarna. Det finns en hel del vindkraftverk.


Vi parkerar på ställplatsen vid hamnen med koordinaterna: N 53° 44' 4,4''  E 14° 2' 57,9''. Här betalar vi 8€/dygn för el, vatten, tömning.


Även här håller man på att rusta upp gamla stan.


Vi hittade en park med lite olika bänkar.


Lennart fick vara modell för att beskriva storleken på bänkarna!


Vid en restaurang fanns de här trevliga kultingarna.


Här inne fanns ett antal olika hantverkare, som visade sina alster. Det blev ingen affär där, men Lennart hittade en bänk utanför en annan affär, där jag var inne och fyndade några jumprar.


Nu är vi ett tio husbilar här och vi kan nog bli ytterligare två, innan platsen är fylld. Om ett tag, när tvätten torkat kommer vi gå in mot någon hamnrestaurang. Trevlig helg!!

13 kommentarer:

Matts Torebring sa...

Härliga bilder och jag ler lite åt Lennart, som för det mesta verkar vara hungrig och sittandes med en god portion mat. Ha det gott

Arne L sa...

Hälsa Pytte-Lennart på bänken. Själva kom vi hem till Norrköping idag efter kringflackande på andra sidan Vättern.

BP sa...

Det forna Östtyskland börjar te sig ser jag. Påminner mycket om Polen - sättet att bygga nytt fast i gammal stil. Gillas! Åsså graffitin var kanooon, liksom de bautastoraa bänkarna.

Ska bli spännande att se hur ni fortsätter är resa.

Å du - säg inte höst än. Det är ju faktiskt fortfarande (hög-)sommar både hos dig och även här:-)

FREEDOMtravel sa...

Ser trevligt ut! Berätta gärna mer om din resa till Albanien! Jag trodde att det var stängt då!? Du måste blivit inbjuden av nån anledning? Vore intressant att höra!

Rolle o Carina sa...

Tyskland ser ju fint ut det med,och billiga ställplatser!

Ha det gott o njut......

Lennart och hans tankar sa...

Riktigt!
Korta etapper ska de va när det är så vackert och varmt som nu!

Kram

Anders och Birgitta sa...

Fina ställen som vi ska lägga på minnet. Kul med bänkarna.

Karin sa...

Hittade hit via en bloggkompis, Ingrid på Gotland.
Jag gillar också de gamla tyska husen. Så mycket minne de skulle kunna berätta förr oss.
Välkommen till mig!
Kram Karin

Kors och Tvärs sa...

Tyskland är fint och man behöver ju inte alltid åka så långt

Arne L sa...

Fint i Greifswald. Vi funderar på att göra som ni och stanna första natten där när vi åker om någon vecka. Men dina koordinater verkar inte stämma. Hamnar långt ute på Rügen. Men vi hittar nog ändå.

Husbilen-Ellen sa...

Koordinaterna stämmer. Kolla så du har inställt på grader, minuter och sekunder. Elisabeth

Husbilen-Ellen sa...

Jag var med min mamma och pappa på en resa till Dubrovnik. Därifrån bokade vi en tur till Albanien. Reseguide för den resan var Uno "Myggan" Ericsson. Han skrev böcker om Dubrovnik och Albanien, men jag tror inte han lever längre. Det var en otrolig upplevelse. Albanien var slutet. Vi fick inte ta in någonting, men på tillbakaresan hade jag massor med propaganda. Har aldrig, varken förr eller senare, bott så tjusigt som vi gjorde i Tirana.

Arne L sa...

Du har säkert rätt. Som ni kanske sett är vi hemma. Men vi planerar att åka söderut om ca en vecka. Ha det bra!