Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 26 augusti 2015

Lübbenau, Spreewald - Dreiweibern See i Lausitzer SeenlandI går tog vi en promenad runt i kanallandet. Det finns gått om cykel- och gångstråk.


Vi tog oss till byn Lehde, där vi besökte friluftsmuseet. Vi fick en inblick i hur man levde här på 1800-talet.


Det fanns stora likheter med hur landsbygdens folk levde i Sverige. Kvinnornas huvudbonader var spännande!


Däremot är det inte ofta man ser duvslag i Sverige. Här var ett säreget sådant.


Hungern kom och vi stillade den med Grützwurst, surkål och kokt potatis. Grützwurst kan vara olika från olika trakter. Smakade riktigt gott och påminner en del om Norrlandspölsan. Vi associerade bägge till Torgny Lindgren och boken Pölsan. Innehåller lever, korngryn, linser och fläskkött. Kommer du åt det här hållet, så pröva!


I går kväll tog vi en promenad runt i stan och träffade på det här huset. Kul målat, samtidigt som man får lära sig hur fort olika djur och fåglar förflyttar sig.


Efter en god natts sömn for vi så vidare söderut och in i brunkolsområdet. Vi vill ju ha koll på vad vi är delägare i via skattsedeln och Vattenfall!


 Skämt å sidor, så siktade vi på att se det sjösystem som håller på att bildas, där det tidigare varit brunkolsdagbrott. Här är Sedliyzer See, som ska vara fylld med vatten under 2015.


Här får man bara kolla på håll

och läsa om det storslagna projektet, som ska göra området till ett stort rekreationsområde. Massor med gång- och cykelvägar är redan anlagda.


En del rörledningar från tidigare år finns kvar. Påminner om Polen och de baltiska länderna.


Efter en del "Umleitung" på grund av vägarbete, kom vi fram till ställplatsen vid Dreiweibern See. Koordinaterna hit är: N 51° 24' 29,9''  E 14° 24' 13,4. Här betar vi 12,5 € inkl el, toa och tömning. Stora rejäla platser. Vi kommer bara stå här en natt, för i morgon börjar deltagare till en Treatlontävling komma.


Det finns 2 barer på området, som säljer diverse. Många kommer hit för att bada.


Det är nog gott och väl 20° i vattnet. Det var lite halvmulet i morse, men temperaturen har stigit och som mest har termometern tangerat 30° i skuggan. Då är det skönt med markis, samt att det fläktar lite.


Vi tar en promenad utefter gång- och cykelvägarna och träffar på den här skylten över området. Det gråvita markeringen i mitten på kartan, tror vi är där Vattenafall bryter kol.


När vi går runt sjön, ser vi Boxberg kraftwerk.


Vi kommer till en sandstrand vid Lohsa, ungefär på andra sidansjön. Där finns den här byggnaden, en restaurang.


Mysiga takdekorationer, eller hur?


På andra sidan står Ellen och framför är badstranden. Vi har haft en skön kväll utanför Ellen. Klockan 20:30 har vi fortfarande 22°. Det är en riktigt bra temperatur!! I morgon fortsätter vi söderut.

4 kommentarer:

Matts Torebring sa...

Ni hittar så mycket märkliga platser när ni är ute och reser. Ha det gott

BP sa...

Duvslaget var verkligen häftig liksom det målade huset. Å den där grützwurst låter inte heller helt fel. Ja det forna DDR har verkligen kommit en lång väg. Kul att följa den via din blogg!

Margaretha Lillvik sa...

Åter en plats som vi inte besökt. Tyskland har mycket att erbjuda.
Är ni på väg söder ut redan?
Vi åker om så där 6 - 7 veckor.
Ha en fortsatt tevlig resa.

Dessan sa...

Vilket fint ställe ni hittade. Dit skulle jag också vilja åka. Vem vet? det kanske händer någon gång:) Sen gillade jag dom där tak dekorationerna:)) Kram och ha det skönt.