Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 25 augusti 2015

Beeskow - Lübbenau, Spreewald


I går blev det en kort etapp.


Vi tog oss till Spreewald Caravan- und Wohnmobilapark och hade turen att få en plats. På eftermiddagen var det fullt. Koordinaterna hit är: N 51° 51' 43,1''  E 13° 58' 16''. Det kostar för oss 16,5 €/dag, då är det full service förutom el. Den kostar efter förbrukning.


Vi tog en promenad ner till hamnen för de flatbottnade båtarna och passerade den här rabattormen. Fin eller hur?


Vi hade inte planerat ta en båttur just då, men en båt var nästan fylld och vi fick främsta platsen, så vi hoppade på. Då kom nästa båt in för "laddning".


Vi stakes runt i sakta mak i kanalsystemet och fick uppleva otrolig grönska, där solen silades fint genom bladverket.


Kanalvärlden är bebodd. Det finns hus att hyra och på många ställen säljs inlagda gurkor och squash av alla de slag.


Lugnt och stilla. Bara "stakerskan", som berättar om området och det vi åker igenom. Det finns 1550 km kanal, men turisterna når endast ca 275 km. Kanalvärden har varit bebodd sedan medeltiden och då av folkgruppen Sorber. Sorberskan är fortfarande ett minoritetsspråk.


Många olika hus. Det finns vägar runt om det 3000 km² vattenområdet Spreewald och 475 km² av det är ett biosfärreservat enl UNESCO.


Kanalturen tog drygt 2 timmar och det inkluderade ett stopp vid ett värdshus, där vi åt god karré med surkål och förstås inlagda gurkor. Där sabbade vi vår lågkaloridag, men som Lennart sa: det kommer fler måndagar. Efteråt fortsatte vi vår promenad i gamla stan.


Vi tittade också på slottet, som numera är hotell.


Solen gassar och det är varmt, ca 30 grader, så vi söker oss in i skuggan. Passar då på att titta på kyrkan och den vackra ängeln framför altartavlan. 
Vi önskade regn, för att få lite skönare luft och i natt kom det några skurar. I dag är det mulet, men vi har varmt. I dag fortsätter vi promenera i området. Det här är ett toppenintressant ställe, som vi verkligen kan rekommendera.

17 kommentarer:

Unknown sa...

Hej vi följer eran blogg. Och på torsdag tar vi själva färjan över till Sassnitz. Och sedan blir det mot Spreewald och det hållet. Kan ju hända att våra vägar korsas under resans gång. Kör försiktigt.
Sven & Sussi (Husbilen Ventilen)

Lennart och hans tankar sa...

Verkligen fina bilder!

Lev väl!

Madelene Fryklind sa...

Vad fint och intressant det ser ut! Vi följer er och hämtar inspiration. Vi ska också ta en sensommartur när det svalnar lite.

Ingrid sa...

Så vackert det ser ut. Jag längtar efter en tur måste jag säga. Det måste nog bli en till våren i alla fall, eller kanske i höst??
Ha det fortsatt gott på er resa!
Kram, Ingrid

Arne L sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Arne L sa...

Arne L25 augusti 2015 18:36
Lätt att sabba 5:2 när man är på resa. Ni hittar riktiga pärlor på er resa. Vi ser fram emot några veckors äventyr därnere. Nu har vi bokat Nya Zeeland, åker den 6 december, stannar till början av februari.

SvaraRadera

Matts Torebring sa...

Vissla på oss nästa gång ni tar den båten. Vi hoppar också med på en tur. Ha det gott

Husbilen-Ellen sa...

Håller ögonen öppna efter er!

Husbilen-Ellen sa...

TAck! Vi lever gott!

Husbilen-Ellen sa...

Det finns mycket fint att titta på!

Husbilen-Ellen sa...

Satsa på hösten. Man ska inte skjuta på spännande saker som resor.

Husbilen-Ellen sa...

Finns massor att upptäcka i gamla öst! Härligt med Nya Zeeland!!

Husbilen-Ellen sa...

En härlig tur med ett par hundra kort. Som tur är wi-fi dåligt här, så jag besparar dig och andra alltför mycket av våra positiva intryck! Men gör gärna en tur häråt.

BP sa...

Måste säga att ni är helt suveräna på att nosa fram ställen som jag aldrig har hört talas om. Å sååååå himla vackra dessutom.Undrar hur ni gör. Dessa kanalboenden är ju helt fantastiska!

Anonym sa...

Åh, vad fint det är i det kanalområdet! Vi kalla det för "Gurklandet" eftersom det framkom av info materialet jag skickat efter att dom är duktiga på gurkinläggningar i området! Om jag längtar dit, ja räkna med det, tack för GPS koord.! Forts trevlig tur!

JoY sa...

Roligt att ni har hittat dit. Vi var där 2013 och tycker mycket om dess omgivning med det stora kanalsystemet, det är så rofyllt.

Margaretha Lillvik sa...

Kul att titta på bilderna och känna igen sig. Vi var där på nerresan i oktober 2014. Ha en fin tur.