Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 28 augusti 2015

Dreiwebern See- Zittau - Kutná Hora


I går lämnade vi sjösystemet och åkte sydöst till staden Zittau som tangerar både Polen och Tjeckien, men ligger i Tyskland.


Vi träffade på en del vägarbeten med "Umleitung" som följd. Det gjorde att vi kom in på ännu mindre vägar än vi tänkt.


Vi åkte genom ett vackert jordbrukslandskap med stora åkrar, där man hade eller höll på att så. I horisonterna skymtade berg, med mindre fält.


På ett ställe där motortrafikleden tog slut var det avspärrat och både polis och tull var. Vi svängde höger utan reaktion upp på bron.


Där uppifrån såg vi att polisen hade med en portabel röntgenutrustning för att se vad som fanns i bilar. När vi sen läste nyheterna och såg vad som hänt med döda flyktingar i lastbilar, kanske det var en förklaring.


Vi parkerar på ställplatsen i Zittau med koordinaterna: N 50° 53' 41,4''  E 14° 49' 20''. Det kostar 7 €/dygn. Toa fins liksom tömning och vatten.
På anslagstavlan fanns information om en smalspårig järnväg, så vi skyndade oss att äta lunch, sill och potatis, innan vi tog en rask promenad till järnvägsstationen. Jag hade mina funderingar om Lennart visste om ånglokstrafiken, när han prickade in resmålet!


Vi hann precis lösa biljett och komma på tåget innan det tuffade iväg.


Det blev en del fina vyer medan vi tuffade uppför mot en kurort.


Här delade sig spåret till två olika orter. En del stenkols os, som man inte är van vid längre. Det påminner ändå om barndomens tuff-tuff-tåg, även om de var bredspåriga med större lok. Jag vet en, som riktigt njöt!


Vi fortsatte med tåget till Kurorten Oybin. Det fanns med en resgodsvagn, där man lastade in cyklar. Det var länge sen som såna fanns med på tåg hemma.


Bergen hade väldigt mjuka och fina former här.


När vi kom tillbaka till Zittau, gjorde vi en tur i gamla stan. Där fanns många gamla vackra hus sen slutet av 1800-talet.


Då var det en riktigt välmående stad här. Nu håller man på att rusta många hus, men en återstår mycket.


Rådhuset är pampigt. Under det röda parasollet hamnade vi.


Värmen söker, ca 30°, och vi behövde läska oss med iskaffe innehållande vaniljglass och grädde - ingenting annat! Parasollet ger mig en rosa ton.


Det här är en stad som är väl värd ett besök!!


Efter ytterligare en tropisk natt, fortsatte vi en mindre väg in till Tjeckien. Här var det lite uppför och tallskog på sidorna.


I dag var det mulet på förmiddagen med ca 24° och sen har solen tittat fram och värmen ökat var efter som.  Lite mindre gärden och hagar här, men när vi kommer till en högplatå på ca 300 meters höd blir fälten större igen.


Gamla slott och borgsruiner finns det här också.


Stor del av sträckningen har vi följt väg 38, som varit ok. Jag gillar den omväxlande naturen.


Även här blir det färg på miljonprogrammen.


Dagens mål var Kutná Hora och vi åkte direkt till en camping. Koordinaterna hit: N 49° 57' 52,2''  E 15° 18' 7,5''. Kostnad 295 CZK = 103 SEK. Vi gjorde oss hemmastadda och tog sen en promenad in till kyrkorna.


Vi började med skelettkyrka. Makabert eller ej?


Mycket ben och döskallar är det. De blev arrangerade på det här viset på 1870-talet för att påminna oss om kroppens skörhet och förbereda för det andliga livet.


Man kan bli mätt på ben!


Vi tittade också på den stora katedralen, som finns med på UNESCO´s världsarvslista.
Sen var vi färdiga för en skön stund vid Ellen. Värme och ålder tar ut sin rätt. Nu kl 20:35 har vi 24°. Det är skönt igen!!

5 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Den är ju väldigt speciell den där kyrkan! Vi var där för ganska många år sen, 2009 tror jag. Ja, jag kanske uppfattar det lite makabert... Men det är ett intressant besök där tycker jag!

BP sa...

Då har ni verkligen hunnit med en lång sträcka ser jag. Å du - det är ungefär tredje gången åp bara några veckor att jag ser skeletter som ornament. Makabert tycker jag omjag ska vara ärlig.

Kul att även ni prrcis som Freedomtravel har hamnat i länder som verkligen inte är direkt kända som turistmål. Ska bli roligt och intressant att se vad ni tycker.

Lennart och hans tankar sa...

Tänk så mycket det finns att se, bara tiden räckte!

Lev väl!

Anonym sa...

Tjeckien är ett mycket intressant land, vi har varit där en hel del då barnen var yngre, många Motocrosstävlingar blev det då ute på landsbygden. Det kulturella o konstnärliga upplevde vi mest i Prag som oxå är väl värt ett besök. Tack för att vi får vara med på er tur, forts trevlig resa :-) :-)

Lillianna sa...

Den där kyrkan såg lite läskig ut. Hoppas du inte fick mardrömmar!

/Familyontour