Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 13 december 2016

Luciadagen i Santa Lucia


I morse tog vi lokalbussen till San Agustin. Där gick vi till Skandinaviska klubben. De hade ordnat bussresa till Santa Lucia de Tirajana. Två stora bussar fylldes av oss skandinaver.


Vägen gick uppåt i ett vackert landskap.


När vi närmade oss Santa Lucia fanns olivodlingar. Oliver fanns överallt att köpa inne i Santa Lucia. Det är en gammal art, som inte odlas på andra ställen. Oljan ska vara något alldeles extra bra.


Förutom oliver och olja, var det många marknadsstånd med ost, korv och bröd av alla de slag. Vi testade förstås en del.


Vi tog på långbyxor idag, då det bara var 13 grader i Santa Lucia på morgonen. Det hade vi inte behövt, för solen värmde oss gott hela dagen.


Vi tittade också på djur av olika slag som skulle vara med om premiering.


Vi gick sen upp till kyrkan. Där var mycket folk.


Jag tittade bara in i kyrkan, som var överfylld.


Vi åt lite nygrillad korv under tiden mässan pågick.


En stund av stillhet utanför kyrkan när mässan pågick.


Sen samlades massor med folk, som skulle gå i processionen.


Här är processionen på gång.


Det var många barn och vuxna i fina dräkter.


Det var också korgar med grönsaker, frukter, bröd som bars runt.


Jag gick vid sidan av processionen och tog kort från olika platser. Här står jag i en kurva och tar en bild upp mot kyrkan. Sen gick processionen en yttersväng och jag genade till nästa plats.


Kvinnorna med band har varit valda "Lucior" under årens lopp. De har ett annat namn, som jag glömt.


Bakom gick andra kvinnor i svarta kjolar och vita skynken. Därefter kom madonnan.


Efter madonnan kom en musikkår och sen de två varianterna av Lucior. Den i vita särken kommer från Luleå, som är vänort till Santa Lucia. Såg fattigt ut med en el-krona, som inte ens lyste. Borde ha varit riktiga ljus. Hon kunde haft dem släkta och det hade ändå sett finare ut. Ortens Lucia hade fin dräkt.


Efter så mycket synintryck och promenerande upp och ner behövde vi lite nygrillade revbensspjäll innan vi skulle hem med bussen igen kl 15.30. En timme senare var vi i San Agustin.


Därifrån promenerade vi strandpromenaden hem. Väl hemma har vi suttit och tagit igen oss på altanen innan jag började gå igenom dagens kortskörd.

7 kommentarer:

Arne L sa...

Det ser helt otroligt fint ut!!!

BP sa...

Det var nog det mest imponerande "Lucia-tåget jag någonsin sett. Verkligen imponerande måste jag säga och det på Gran Canaria! Det hade jag då aldrig trott!
Å vilken färgprakt! Å då menar jag inte den blåa himlen som dock "förstorar upp" helhetsintrycket. Love it!!!

PS. Det enda Luciatåget jag såg var småttingar från en förskola som stod vid ett rödljus i ösregn och väntade på att gå över gatan. Så - tack för det inlägget! DS.

FREEDOMtravel sa...

Vilken intressant och annorlunda Luciadag! Elljus ser lite löjligt ut på vuxna tycker jag. Det ska vara riktiga ljus! På jobbet hade vi Luciatåg och då hade både Lucian och tärnorna riktiga ljus :)

Lennart och hans tankar sa...

Santa Luzia i Portugal brukar vi cykla till!

Anonym sa...

Mycket intressant Lucia firande med procession på vackra bilder, tack för medverkan! Vi är inte unika med Lucia firande visar du med fl. bloggare.

Husbil och Resor sa...

Dessa positioner är pampiga Lucia firandet är lite annorlunda mot det vi har här hemma. I år har det varit mycket skriverier om Lucia om det ska vara svart vitt man eller kvinna.

Margaretha Lillvik sa...

Trevligt inlägg med Lucia. Håller med om kronan borde vara av riktiga ljus. När jag skulle ha kronan på huvudet var det viktigt att den satt rakt annars kunde jag få stearin i håret. Ja nog debatteras det om hur Lucian ska se ut och dess vara eller inte. Fina bilder hade du fått både på processionen och Luciorna.