måndag 15 juli 2019

Gamleby - Virserum - Kosta - Korrö - Djupasjö



Kartan visar de senaste två dagarnas etapper.


Efter en morgonpromenad i ett soligt Gamleby fortsatte vi mot Blackstad och Järnforsen till Virserum.


Utefter vägen körde vi förbi ett gammalt stenbrott.


Vi körde direkt till Virserums Konsthall. Vi hann äta en lätt lunch i Ellen, innan det var dags att vara med på en visning av konsthallen 13.30.


Vi lyssnade med glädje till Barbro Wenden, när hon berättade om konsthallen och utställningarna. Tre teman styrde utställningarna. I år var det Trä2019, Hållbart liv, Kvinnliga berättelser/jämlikhet. Efter att ha fått smakprov berättade från de olika utställningarna, gick vi runt och tittade på egen hand.


En av utställningarna var TRÄ 2019 som var en blandning av forskning och konst, som kan hjälpa oss att fundera kring hur vi formar ett framtida hållbart samhälle.


Jag bidrog med några stygn i utställningen Landsbyggdens kvinnliga berättelse.


I skogens dunkel, var en annan delutställning. Det fanns massor att titta på! Har du inte varit här, så gör en utflykt hit!!


I området där konsthallen låg, Bolagsområdet, fanns också en massa annat att titta på. Vackra blommor, en del i det hållbara för att locka bin och andra insekter.


Det fanns ett Möbelindustrimuseum, med en relativt nyuppbyggt möbelfabrik, så som det var en gång i tiden. Maskinerna var drygt 100 år och drevs med vattenkraft via ett stort vattenhjul. Nu fanns också hjälp av en elmotor till maskinerna. Vi hörde en maskin åt gången. Tänk när alla var i gång, vilket ljud/oväsen!


Som mest hade Virserum över 40 möbelföretag. Här var man först med att göra möbler av ek. På övervåningen fanns ett litet möbelmuseum. Gripsholmsmöbeln från 1927 visades liksom


den här fina kombinationen.


Stilmöbler för medelklassen var en storsäljare under många år.
2008 las det sista möbelföretaget i Virserum ner. Även här fick vi en bra guidning!


Alla smaker kunde få något att titta på och njuta av. En Örtagård med massor av blommor!


I lokalen Stinsen sålde man lokalproducerat konsthantverk. Jag blev fotograferad med nya örhängen på Caféet Gulds uteservering.


Vi avslutade med ett besök på Telemuseum.


Där hittade vi mobiltelefonen, värstingen, som bidrog till att jag och Lennart blev ett par.


Mätta på alla intryck behövde vi mat i magen för att smälta allt! Vi åkte till en plats vid sjön, där det redan fanns en husbil. Smakade riktigt bra att sitta ute och njuta av mat och vacker utsikt. Vi åt inte upp allt. Det blev kött kvar till en måltid till!
Koordinaterna: N 57° 19' 10,3''  E 15° 34' 28,0'' . Fricamping och ingen service. Nära till ICA och järnvägsstationen.


I morse gick vi till järnvägsstationen i tron att vi skulle göra en tur med rälsbussen på smalspåret till Åseda. Tyvärr blev det inget, då det bara gick på lördagar!
Blev en tur i samhället innan vi fortsatte med Ellen till


Trafikverkets rastplats Sandsjön, där vi fikade, men också hade möjlighet att bli av med svartvattnet. Vi fortsatte sen till


Kosta och glasblåsning. Alltid kul att titta på!


Bara älskar de här långa kvinnorna! Fanns i olika utföranden. Missade tyvärr vem som gjort dem.


Bertil Vallien hade med många verk. Det här gillade jag.


Det fanns ett riktigt maffigt verk, ett skepp med massor av detaljer. Priset var 437500 kr!


Vi fortsatte mindre vägar och kom


så småningom till Korrö Hantverksby i Ronnebyån. Tyvärr hade vi bara ca30 minuter på oss innan de stängde. Fanns massor att titta på! Får du chans, så åk hit på en utflykt! Korrö´s ställplats var utefter vägen och där ville vi inte stå, så vi fortsatte utefter v 122


till Djupasjöns naturcamping. Koordinaterna hit: N 56° 29' 54,8''  E 15° 18' 35,2''. Det kostar 100 kr/natt. Servicen är soptunna, dricksvatten om du har en lång vattenslang eller att bära och fylla på, samt toatömning. Ingen gråvattentömning, men nära till badplats! I omklädningsrummen finns dusch för 10 kr och en toa.
När vi precis ätit fick vi ett överraskande besök av Jan. Han har följt bloggen under att antal år och såg oss när han kom ner till badet. Så kul!

5 kommentarer:

Hedwig sa...

Snopet för Lennart som sett fram emot att åka på smalspåret.

Anki sa...

En trevlig tur genom mer eller mindre välkända platser - och massor med jättefina bilder! Telemuseet i Virserum besökte vi för några år sedan ... och vi åkte rälsbuss från Åseda ... en fin tur med en väldigt artig konduktör :)
Ha en fortsatt fin resa! Vi påbörjar en tur med husbilen idag ... tror vi åker mot Västergötland ...
Ha en fin fortsatt tur!

Margaretha Lillvik sa...

Vilken härlig resa ni varit på. Kosta glasblåseri har vi varit på, intressant. Tänk så mycket fint det finns att se på hemmaplan. Vi gillar också att åka runt på mindre vägar och upptäcka det som finns där. Korrö var ett nytt ställe för oss. Dags att lusläsa kartan igen ser jag.

Husbilen-Ellen sa...

Hedwig: Verkligen snopet, men vi får väl göra en ny resa.

Anki: Ni får ha en bra resa ni också!

Margareta: Visst är det kul att resa runt på småvägar i Sverige. Finns så mycket att upptäcka!

bm.lars.reseblogg sa...

Vilka härliga ställen ni besökt. Vi får verkligen försöka göra en resa i de trakterna, t ex Korrö har jag aldrig hört talas om.