tisdag 9 maj 2023

Sedan vi kom hem


Dagarna har gått fort sen vi kom hem söndagen den 23 april. Vi har försökt hålla på med dagliga promenader, både för att titta på förändringar, men också för att klara ut en del praktiska bekymmer. 

På tisdagen passerade jag Olof Palmes Plats med Vicke Lindstrands Prisma, på väg till fysioterapeut. Lövsprickningen hade inte riktigt kommit igång.

Den 27 april gick vi mot hamnen och konstaterade att järnvägsspåret mot Lindö var upprivet och låg i en hög. 

Arbetet med lägenheter i inre hamnen var i full gång. Kranen gjorde sig bra mot den mörka himlen.

Balkansipporna kämpade på för att lysa upp i det svala vädret.

Vid Revens grund blommade Forsythian och i bakgrunden lyste pilträden ljustgrönt.

Vid Repslagaregatan hade de Japanska körsbärsblommorna kommit igång att blomma vackert. De har ett skyddat läge och blommar alltid lite tidigare än på andra ställen.

Lite längre fram på gatan växer nya studentbostäder fram. Det var påbörjat innan vi åkte i höstas, men nu har gatubilden verkligen förändrats.

Siste april var jag ute med mobilkameran och kollade hur den ombyggda Östra Promenaden blivit. Då såg jag också att gamla skolhuset vid Djäkneparkskolan får en uppfräschning. Boulebanor finns, så det kan vi kanske pröva en dag, men

även bänkar finns för en skön vilopaus i solen.

Då blommade även körsbärsträden i Vasaparken.

De är så vackra mot den blå himlen.

Magnoliorna gör sig också mot det blå! Lennart höll sig inne, då han fångat en rejäl förkylning.


Den 3 maj hade jag fyllt på frukt- och grönsaksförrådet från vår närbutik Alomare Livs. Här visade jag Lennart en härlig bukett med persilja. Det blev basen i en god tomat- och löksallad.


Dagen därpå var dag för ögonen. Mitt tryck på vänster öga har försämras, trots droppar, så det ska bli laserbehandlat om en tag.


På fredagen var det så dags för storstädning. Så mycket som möjligt bort från golvet, så det går lätt att våttorka. Sen tog det en del tid att stryka dukar och gardiner. Jag blev nöjd, när det var gjort.


Lördagen försvann med en del tv-tittande. Vi var lite nyfikna på kröningen och allt ståhej runt den.


I söndags var vi till Finspång och firade Noelles 12-årsdag några dagar i förväg.


Wincent fick också några paket, då han fyllde 10 år när vi var på Gran Canaria.


Mamma Anna fick ett halssmycke, då hon fyllt 45 lite före Wincents dag. Det var bara Patrik, som blev utan, men honom får vi fira mer nästa år.


Anna driver bland annat upp gurkplantor inne, som ska ut i växthus. Jag tyckte bladen var fina i solljuset.


I måndags var vi ner till Ellen med en del grejer och då fotade jag Mahonian, som växer där och blommar vackert.

I dag gick  jag igenom Karl Johans park, när jag var på väg till artrosskolan. Sån härlig grönska!

Ett försommartecken var att några tjejer förberedde för utplantering av årets kaktus-motiv. Lennart mötte mig vid Rehab Öst och vi for vidare till Mässhallarna, där vi fick var sin spruta mot pneumokocker, så vi ska slippa lunginflammation.

På eftermiddagspromenaden såg jag nyplanterade Magnolior, med en annorlunda form, åtminstone som nyutslagen knopp.

Utanför oss blommar nu det stora körsbärsträdet. Väldigt vackert mot den blå himlen!

3 kommentarer:

Anki sa...

Ni har hunnit med många trevliga promenader inklusive ett Finspångsbesök sedan ni kom hem :) Jag har ännu inte varit på Östantill och har därmed inte sett den nya Ö. Promenaden, ser konstigt ut i mina ögon, men det är såklart en vanesak. Gamla Djäkneparksskolan är väl den som förr hette Oskarsskolan ... eller?
Många födelsedagsbarn att fira! Fina bilder!
Ha det gott!

BP sa...

Nästan så jag skulle säga "borta bra, men hemma bäst". Fast bara nästan;-)
Norrköping gör precis som alla andra hamnar - man avskaffar dom och eventuella silon och bygger svindyra bostadsrätter. Norrtälje började med det för cirka 10 år sedan, och alla har följt efter.

Elisabeth sa...

Anki: De dagliga promenaderna är viktiga. Det har förändrats mycket runt Östra Promenaden. Tanken har varit att mnska trafiken där samt återskapa hur det såg ut en gång i tiden trafikmässigt. Sen har man gjort boulle-banor och placerat ut bänkar, nya träd och blommor. Jag tror det blir fint på sikt. Visst heter den Oskarskolan. Jag tappade bort namnet.

BP: Trevligt komma hem och uppleva våren på nytt, men vintern avstår jag gärna. Ja många städer bygger om i sina hamnar till höga kostnader. funderar hur de tänker med miljöförändringar och höjda vattennivåer?