Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 6 juni 2019

Skellefteå - Piteå - Luleå


Onsdagens etapp.


Åter en dag med solsken och fågelkvitter. Efter frukost tog vi en promenad in mot centrum. Framför oss gick ett gäng grabbar med vita mössor. Lite längre fram svängde de av mot kyrkan.


Där på stranden var vi på tisdagskvällen. Här var det vackra speglingar i vattnet.


När vi kom tillbaka till parkeringen satt våra grannar ute och tog till vara på solen. Vi packade ihop och for vidare norrut längs E 4.


Efter en stund passerade vi en småbåtshamn.


Vid Byske rastplats tog vi en kaffe och te paus.


Här är infarten till Piteå. Strax innan fotot togs fyllde Lennart på gasoltankarna, då det var sista gasolstället innan Norge.


Vi åkte en runda i stan och sen parkerade vi Ellen vid turistbyrån. Där fanns det fyra stora parkeringar för husbilar.


Vi strosade runt i Piteå och handlade en del, innan vi avslutade stadsbesöket med att äta en sen lunch på en thailändsk restaurang.


Vi for vidare mot Luleå och passerade återigen vackra lador på en äng.


Vi passerade Bergnäset och kom via bron över Lule älv till Luleå.


Varje hamnstad med självaktning ska ståta med en gammal kran, där hamnen tidigare låg och där vattennära bostäder byggs. Dagens hamnar har flyttat längre ut, för att klara djupgående fartyg när landhöjning och annat styr.


Vi fick en plats med fin utsikt. Koordinaterna är: N 65° 34' 48,6''  E 22° 9' 34,4''. En fin plats, men också ett högt pris, 250 kr. Då ingår el och vatten. Där finns en anläggning ihop med småbåtshamnen, som vi hade tillgång till med bastu och duschar, WC, tvättmaskiner, tumlare och kök. Det vi och andra saknade, var en soptunna!!


På andra sidan servicehuset bygger man nya vattennära hus.


Vi gick en runda på stan och jag kollade in huset med tornet, där en tidigare kollega bodde. Där i tornrummet på övervåningen hade vi många djupa och stödjande samtal på 1990-talet. Ett antal gånger sov jag över i rummet innanför. Sömnen blev lite si och så, då närmaste granne var


domkyrkan. Då slog klockan varje kvart.


Vi gick också ner till hamnmagasinen där Norrlands Operan fanns.


Efter att ha gått 12400 steg, var det skönt att slå sig ner i Ellen. Det mulnade på, men det var en skön kväll.

5 kommentarer:

BP sa...

Äntligen lite blå himmel hos dig! Ja, sedan kom ju molnen tillbaka, men ändå, man blir ju gladare med en glad bakgrund till dina fina bilder.

Åsså fick du med två fina byggkranar också. De tackar jag extra för:-)

FREEDOMtravel sa...

Det ser ju ut att vara grönt och lite sommar även i norr, även om det kanske inte är fullt lika varmt. Önskar en fortsatt fin resa!

Husbil och Resor sa...

Ni ser ut att ha bra väder ni också.

Husbilen-Ellen sa...

Vi har haft fina dagar och värmen har kommit ifatt oss. De fina vyerna uppväger ett och annat moln.

Ama de casa sa...

Skellefteå, Kåge, Byske... Här snackar vi nostalgi på hög nivå! Mina barn- och ungdomstrakter :-) Jag både kände igen mig - och inte. Det är nu 8 år sen jag var upp till dom trakterna :-)

Ha en fin pingstafton!