tisdag 9 juli 2024

Del 2 av rundturen: Svedinos, Berte Museum, Unnaryd, Nässjö, Stalpet, Stierngranatska gravpyramiden, Väderstad, Skänninge

 

Del två av resan börjar med den chockrosa markeringen 240702.

Vi lämnade ställplatsen och åkte söderut förbi Falkenberg till Boberg där det blev ett stopp. Vi tittade på den gamla stenbron och vattenkraftverket med laxtrappa.

Där fanns också en gammal ek, som enligt skylten var ca 450 år gammal och naturminnesmärkt.

Vi fortsatte vidare till Svedinos Bil&Flygmuseum, Ugglarp.

Där gick vi runt och tittade på gamla skönheter, Chevrolet 1930,

och blev nostalgiska inför andra, PV 444.

SAAB 92 från 1950 och prototypen till Draken. Timmarna gick fort när vi tittade runt.

Senare åkte vidare till Berte Museum vid Slöinge. Där fanns allt och lite till. Här står jag vid en Lanthandel. Sådana minns vi ju. Här fanns massor av olika miljöer, men också som ett lantbruksmuseum med traktorer, plogar och andra grejer. De sålde också mjöl från Berte kvarn. Jag köpte med Kärnvetemjöl och hoppas det ska bli fina bullar så småningom.

Ett kort stopp för glass-köp vid Sia-fabriken i Slöinge, innan vi fortsatte inåt landet. Himlen var mörk.

Vi körde igenom Kvibille, men hittade ingen osttillverkning.

Vi tog oss till Unnaryd och en gårdsbutik. Där fanns en husbilsplats och där parkerade vi för natten. Koordinaterna dit var: N 56° 57' 27.66''  E 13° 31' 47,19'' . Kostnaden var 100 kr utan service, men det fanns möjlighet att få el. Vi handlade lite i butiken

bl.a. två flaskor Kombucha, som vi inte smakat tidigare. Det var fermenterat grönt te, som var smaksatt. Det var ok men ingen dundersuccé! Vi gick runt och bekantade oss med samhället och handlade mjölk och annat inför kommande dagar.

240703 fortsatte vi turkosa slingan norrut på kartan. Vi åkte som så ofta små vägar. Vi åkte förbi många röda hus med vita knutar. En del var fina, men många hade sett sina bästa dagar.

Här kunde vi inte annat än hålla till och beundra de fina små liven och deras mödrar!

Dagsetappen avslutades vid en husbilsparkering vid Handskerydsjön inom Nässjö. Koordinaterna dit var: N 57° 38' 27.6''  E 14° 41' 40.2'' En gratis parkering, men ingen service.

Vi gick en promenad och hamnade vid det närliggande köpcentrumet. Var en del trafik på kvällen men natten var tyst.

240704 fortsatte vi den gula sträckningen på kartan. Första stoppet blev vid Stalpet. Södra Sveriges högsta vattenfall med sina 20 meters fall.

Vi åkte små vägar  och passerade en del dikor med sina kalvar. Så tur att det finns en del djur som håller marker öppna. Alltför många hagar är förbuskade och igenväxta. Tänk allt slit som gjorts för att få odlingsbar mark. Stengärdsgårdarna är ett bevis för det.

Nästa stopp blev vid parkeringen till Stjärneborgs museum, norr om Aneby. Där fanns en miniatyr av statyn som finns nära Gyllene Uttern. Bägge ordnade baronen Malte Lewien Stierngranat med. 

Vi gick till Stierngranatska gravpyramiden belägen på Stjärneborgs mark.

Pyramiden gjöts i betong 1923. Den är en kopia i förminskad skala av Cheopspyramiden. 1959 kläddes den med kopparplåt. Stierngranat begravdes i en sarkofag 1960, med placering i pyramiden. Sarkofagen beställdes redan 1920 och den tog han med på längre utlandsresor genom åren.

Inom pyramid-området fanns också en "runsten". 


På återvägen till Ellen fotograferade jag en del vackra blommor. Humlor uppskattade Vädden.


Vid parkeringen blommade lindarna vackert.

Vi fortsatte på  mindre vägar mot Trehörna och passerade flera dikor med kalvar.

Vackert slingrande vägar med massor av Älggräs.

Vi kom också in på några grusvägar, som gick genom byar. Spännande på många sätt!

Här var vi åter i Östergötland. Min tanke, som så många gånger förr: Måtte vi inte möta en timmerbil! Det gjorde vi inte, 

men vi fick uppleva ännu mera älggräs.

Vi hann till dagens etappmål, innan Väderstad Centralkrog stängde. Vi åt riktigt gott

och länge!

som avslutning blev det tunnpannkaka till kaffet. Mums så gott! Det blev inte någon mer mat den dagen!

Vi sov gott på en av de två gratisplatserna för husbilar utanför dagiset.  Koordinaterna till parkeringen är: N 58° 18' 41.4''  E 14° 55' 28.92''

På morgonen 240705 var jag på plats vid konditoriet i Väderstad och köpte en stor påse med deras otroligt goda surdegsfrallor! 

Från Väderstad åkte vi över östgötaslätten med en dramatisk himmel över oss.

Vi passerade många vallmo blommor på vägen till

Skänninge. Här var det sig likt sen jag bodde här ett halvår 1972, då jag gjorde min praktik på kriminalvårdsanstalten.


Däremot har den här gubben på torget kommit till på något senare år.


Vi for över ån och upp till ställplatsen vid Kvarnbacken. Där tog vi en kaffepaus. På ställplatsen fanns en tysk husbil, en från Nederländerna och en från Frankrike. Ett internationellt möte.


Efter Skänninge fortsatte vi över Östgötaslätten till 


Borensberg och Göta kanalen.


När vi närmade oss Tjällmo släppte molnen regn över oss. Tillvaron blev väldigt grå! Då var det fint att komma hem till Finspång. Regnet var då över en stund.

3 kommentarer:

bmlarsreseblogg sa...

Så mycket man kan få uppleva under några dagar i vackra sommarsverige, speciellt om man som ni åker mindre vägar, men helst inte möter timmerbilen…
Gravpyra miden och Stalpet har vi pratat om att besöka men än har det inte blivit. Så fina bilder och nog blir de extra vackra med dramatiska moln.

Matts Torebring sa...

Då åkte ni nästan utanför vår dörr när ni passerade Aneby och missade en fikarast ...

Elisabeth sa...

Tack för era kommentarer:
bm och lars De mindre vägarna är så fina och ibland lite spänningshöjande! Finns mycket sevärt. Jag har följt er resa, men lyckas inte få igenom kommentarer. Blir så irriterad vid försök och det jag skrivit försvinner bara.

Det gäller även din blogg Matts. Numera är det mest Lennart, som läser och berättar för mig. Vi tänkte inte på er. Vädret gjorde att vi var väldigt målfokuserade för att hinna innan regnet skulle komma. Vid nästa tillfälle hör vi av oss, så får vi se om det passar att träffas.