Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 24 november 2016

3 månader sen axel-operationen


I dag är det 3 månader sedan min axel opererades med 6 titthål och jag fick en sena fastsatt, som var av och en annan reparerad och dessutom frilades nerver genom att brosk togs bort. Rehabiliteringstiden var beräknad till 6-12 månader.


Jag tränar 3 gånger om dagen pluss att vi går promenader. Än kan kan jag inte få ned handleden, men en galge är ett bra hjälpmedel att föra handen mot underlaget. Första gångerna kunde jag inte rikta utåt över huvud taget. Första 4 veckorna var det enklare övningar.


Under senaste månaden har jag börjat med band-träning. Här för att få ihop skulderbladen. Jag använder kylskåpshandtaget som motstånd ibland, då jag tränar armarna med olika rörelser i en dynamisk styrketräning. Dessförinnan var det statisk träning, men bara i fem sekunder i de olika övningarna.


Senaste tillskottet är hantel-träning. Mina vattenflaskor rymmer en ½-liter vatten. Jag ska klara repetitioner upp till 25 gånger innan vikterna ökar. Tanken är att jag ska klara jobba med 1½ liters flaskor. Får se om jag greppar dem. Här är det skulderbladen, som får jobba.


Här är en riktigt tuff övning för mig. Ha armen rakt upp och så sakta, sakta sänka den ner över sängkanten. Jag klarar ca 20 gånger nu. Jag har många träningstimmar kvar.
Det bästa av allt är att den hemska värken är borta, förutom när jag tränar och tänjer gränserna.

I början tyckte jag det gick jättesakta. Men jag kan ju se och känna att mycket hänt. Tack för all hjälp och tips på lösningar från Rehab Öst, Norrköping!

11 kommentarer:

Lennart och hans tankar sa...

Bara att ligga i!

Kram

JoY sa...

Träna träna det ger tydliga resultat, bra jobbat Elisabeth
Kram

Husbil och Resor sa...

Träna och åter träning

Dessan sa...

Det är bra med många olika övningar...sakta me säkert går det framåt. Du ser ut att ha kommit en bit...duktigt jobbat söta du :-) Kramen o fortsätt kämpa på.

Matts Torebring sa...

Vad skönt att de kunnat läka din värk. Det måste vara helt underbart. Nu är du motiverad att träna vidare. På min egen undersökning hittade man fel i handen/armbågen, men inte var det sitter.

BP sa...

Nu vet jag äntligen vad man har gjort med din axel. Låter ganska komplicerat och den långa rehabtiden bekräftar ju detta. Kämpa på bara och ha som målsättning 12 månader, då blir du glatt överraskad om du hinner tidigare. Det viktigaste är ju ändå att du slipper all värk!

Lena bloggar sa...

Tufft med rehab, tycker du kämpar väl, skönt att värken släppt! Verkar som riktig tåga måste till för resultat! Förstår precis vad som vänta Jan-Erik :-|

Susanne Persson sa...

Skönt att slippa värken, bara det ger en styrka. Ha det gott, kram

Husisblogg sa...

Vad härligt att det finns bra sjukvård som kan operera detta. Lycka till med träningen

Kors och Tvärs sa...

Så skönt att det går framåt, även om du tycker det går sakta. Måste vara bra med lite Kanarievärme också :)
Kram

Anonym sa...

Bra jobbat! Vet du, dom där rörelserna behöver jag
också för att hålla mina gamla gångjärn i gång. Jättefin idé!
Kommer definitivt att sätta i gång - sakta.
Hang in there! Lycka till!

Ruth i Virginia