Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 14 augusti 2018

Linköping - Söderköping - Finspång - Norrköping


På förmiddagen i söndags åkte vi från Hamra slussar till Linköping. Så fort vi parkerat husbilen möttes vi av förväntansfulla barn. Vi skulle fira 5-åringen! När paketen syntes i kassen, visades vi först runt i den prunkande trädgården. En gurkplanta till vänster ger en otrolig mängd med gurkor. Alla bärbuskar och grönsaker ger storskörd i år, men så har de haft tillfälle att vattna.


5-åringen behövde inte vänta länge på att öppna paketen. Det blev en traktor med vagn. Vi byggde hage för korna och så var det skördetid. Lillasyster var också engagerad.


En härlig blomsterprakt med intensiv färgskala.


På eftermiddagen kom kusinerna från Finspång med föräldrar och det blev mera paket, lek och tårtkalas. En otroligt god tårta, som försvann i ett nafs!


Framåt kvällen lämnade vi Linköping och for via Linghem till Söderköping. Himlen mörknade och bönderna jobbade för fullt. Vi åkte till ställplatsen vid Göta kanal i Söderköping. Det kom några regnstänk på kvällen.


Med oss på resan var Noelle. På morgonen sken solen igen, även om det var svalare i luften. Vi tog en tur efter kanalen.


Där fick vi se när en vacker pråm äntrade kajplats. Pråmen hade hemmahamn i England, men var ursprungligen från Holland. Pråmen hade bogpropeller och la till väldigt elegant vid kajkanten trots sina 29,6 meter. En väldigt vacker pärla!


Inte långt därifrån hittade vi ett lektorn, där Noelle bl.a. fick träna armstyrkan. Där var också klättervägg och rutschbana.


Efter intensiv lek behövdes svalkande glass och kaffe för oss vuxna.


Lennart och Noelle klättrade uppför alla trapporna till Ramunderbergets topp .Där fick de en fin utsikt över Söderköping. Själv satt jag kvar vid kaffebordet, men drog mig in under parasollet.


Vi gick genom stan och tittade på de gamla medeltida husen. När vi kom till Hagatorget fanns det ett antal hängmattor utplacerade. Det var biblioteket, som uppmanade till en vilopaus, för att samtidigt läsa en bok. Det blev inte bara en bok utan tre. Där hade vi det skönt under trädets skugga.


Jag tog lite kort i rosenträdgården, när Noelle testade lekplatsen. Det är gått om honungsbin!
Vi gick tillbaka till Ellen. Markisen åkte ut och vi hade lite nedvarvning inför den sena lunchen.


Det började blåsa lite, men vi tog en ny promenad upp mot lektornet och då var minitåget där. Vi tog en rundtur med det och fick samtidigt veta en del om de olika byggnaderna och hur det var här under medeltiden. St Laurentii kyrka brann 1494 och den återuppbyggda kyrkan förändrades en hel del. I den gamla kyrkan kröntes kung Birger Magnussons och hans drottning Märtas 1303. Svårt att i dag förstå hur centralt Söderköping var under medeltiden! Nu är Söderköping främst en pittoresk sommarstad.


Blev en tur till lektornet efter tågturen och så promenad tillbaka till Ellen. Där fikade vi och pratade med några husbilsgrannar från Finland och Gällivare. Sen plockade vi ihop och for till Finspång via Norsholm. En skön tur med tjejen som ska börja 1:an på torsdag.

6 kommentarer:

Arne L sa...

Fint att turista med barn i hembygd.

Husbilen-Ellen sa...

Ja vi hade en skön dag i Söderköping!

Ingrid sa...

Så härligt att få se dina fina barnbarn. Dem gäller det att få vara tillsammans med så mycket som möjligt.
Att den där tårtan blev snabbt uppäten var ju inte konstigt, så god som den ser ut.
Kram, Ingrid

BP sa...

Vilka härliga bilder från en husbilstur på hemmaplan! Den dramatiska bilden med de hotande molnen och bonden som jobbade med traktorn tar priset här. Eller nej, det måste nog vara fotot med getingarna, som jag sett otroligt få av den här sommaren.
Noelle verkar vara en riktigt tuff tjej. Undrar om hon spelar fotboll;-)
Ett härligt inlägg:-)

Husbilen-Ellen sa...

Vi har varit rätt mycket tillsammans med barn och barnbarn sen vi kom hem från vår utflykt. Det har varit fina dagar, sådana man bär med sig. Tårtan var suveränt god, något jag får testa vart efter.

Husbilen-Ellen sa...

Det är kul att åka runt i närområdet. I Söderköping har vi varit en mängd gånger, men nu såg vi det med flickans ögon. Hon är armstark och hon tränar fotboll i Lotorp!