Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 22 augusti 2018

Norrköping - Zinkgruvan


På em for vi ner till Ellen och så vidare över Finspång, Hällestad och Ljusfallshammar på väg 51. Precis innanför gränsen till Närke, svängde vi ner på väg 211,


för att sen ta vägen mot Tybble. Mycket skog utefter den här lilla vägen, men så öppnar det upp och vi ser ett par gårdar och några nybyggda hus.


Här bromsade vi in och tittade på en älgko och hennes två kalvar. Jag kom mig inte för att ta fram kameran utan bara tittade och njöt av de magnifika djuren, som rätt snabbt tog sig in i skogen.
Ett ödehus, där nog skogen snart tar över.


Vägen slingrar sig fram utefter åkerlapparna.


Så kör vi in i Örebro län.


Strax före Mariedamm kom vinden åt över de torra åkrarna. Jorden yrde som i moln!


Strax därpå kom vi till Zinkgruvan och åkte direkt bort till ställplatsen. Koordinaterna: N 58° 49' 4,6''  E 15° 5' 52,4'' Ställplatsen ligger vackert vid en sjö.


En fin grillplats. Observera kaffepannan, där man ska stoppa fimpar!


Vid sjön finns en brygga med sittplats för sköna dagar och kvällar.


Det finns också en uteplats med bord under tak, samt ett antal bord med bänkar. Därtill ett litet rött hus med hjärta! Vi hörde av en annan husbilsåkare, att det är två eldsjälar i närheten, som ställt i ordning den här platsen för husbilar. Företaget Zinkgruvan Mining har varit sponsorer. Vilken tur att det finns entusiaster!!! Det tackar vi för och speciellt då ställplatsen är gratis!


Lennart visade mig hur man styrde den här maskinen i gruvan, då man lastade vagnar. Nu finns lastaren här på ställplatsen.


Vi tog en promenad in till samhället.
Zinkgruvan Mining är ett högteknologiskt gruvföretag, som ingår i den internationella gruvkoncernen Lundin Mining. De är största arbetsgivaren på orten med 370 anställda. Man bryter zink, bly och koppar, den sydligaste gruvan i Sverige. Brytningen sker ner till 1200 meters djup. De tar upp ca 1,2 miljoner ton malm per år. Startåret för gruvan var 1857.

8 kommentarer:

BP sa...

Vilka fina bilder! Ställplatsen är ju hur mysig som helst. Tycker det är toppen att Zinkgruvan Mining sponsrar ställplatsen, för den har ju egentligen ingenting med självaste företaget att göra. Eloge!

Ingrid sa...

Vilken fin tur ni gjort!
Inte för att jag har rest så mycket i Sverige, men några vänder upp genom landet med buss har jag i alla fall gjort, men aldrig lyckats få syn på en älg, trots att jag spanat och spanat när vi åkt genom de småländska och värmländska skogarna.
Kram, Ingrid

Arne L sa...

Vi åkte samma väg som ni började idag, men hamnade i Hagfors! Zinkgruvan verkar intressant. Vi åkte förbi för ett par år sedan, men kom på tvättbrädeväg söderifrån och tappade all lust för samhället. Troligen den sämsta väg vi åkt på.

Anki sa...

Så trevligt med älgkon och kalvarna. Tack för tipset! Ser trevligt ut! :)

Husbilen-Ellen sa...

Numera är det inte så ofta man ser älgar. Tidigare om åren var det vanligare.

Husbilen-Ellen sa...

Nu var det asfalterat och helt ok även om det var en hel del kurvor!

Husbilen-Ellen sa...

Vi sov riktigt gott under natten, även om det var nära till vägen.

Rolle o Carina sa...

Härligt med såna bra ställplatser,lägger vi in på listan!

Ha det gott....