fredag 20 maj 2022

Barth - Greifswald, Tyskland



Dagens etapp blev inte heller så lång, 67 km.


Det regnade i natt och vi vaknade till en grå dag. Vi lämnade Barth strax för kl 10:00. Här lyser penséer upp på trottoarkanten.


Vi lämnade de urdikade små fälten med betesmark för större odlade. Råg- och rapsodlingar fanns det gott om.


I många trädgårdar blommar syrener, vita eller lila.


En kortare sträcka körde vi på gammal gjuten och lappad väg. Vi passerade Stralsund, som vi besökt ett antal gånger tidigare och


fortsatte motorvägen ett stycke. Där var det vägarbeten och en del köer, så vi passade på att fika på en rastplats utefter vägen.


Vi lämnade strax den större vägen och tog oss på småvägar till Greifswald. Det är tredje gången vi står över natt här, men första gången på en parkering. Koordinaterna hit är N 54° 6' 2,67''  E 13° 22' 53,65'' . Det kostar 5€ för ett dygn, men det finns ingen service här.
Vi parkerade och gick in mot centrum. Här njöt vi av gamla vackra gavelhus.


Kommersen var i full gång på torget. Vi fortsatte över torget med sikte på kyrkan.


På vägen dit läste vi på om Svensk-gatan.


En ståtlig kyrka, men inuti är den trist övermålad med vitt. De har börjat få fram en del av målningarna. De här målade fönstren gör sig fint innifrån kyrkan.


Solen kom fram mer och mer och lyste vackert på kastanjeblommorna.


När vi kom till torget igen var det skarpare färger än åt andra hållet.


Väl i Ellen igen provade jag mina nya örhängen, som påminner mig om ungdomens Mary Quant-örhängen!


Efter några timmars vila i Ellen gick vi ner till hamnen och var med på Streetfood festivalen.


För vår del blev det friterad fiskfilé i brötchen och remouladsås. Smakade gott samtidigt som vi lyssnade till musik från 60-, 70- och 80-talen. Passade oss bra!


En god pils var inte heller fel. Det blev sen ett kvällsvarv i innerstan, innan vi fortsatte lyssna från Ellen.

1 kommentar:

bmlarsreseblogg sa...

Fischbrötchen och en öl är verkligen en speciell måltid för norra Tyskland, så gott med både friterad fisk eller matjesfile.
Örhängena var det verkligen igenkänningsfaktor på sedan tonåren!