måndag 9 maj 2022

Lördag o söndag

 

I lördags åkte vi till Finspång och firade vårt äldsta barnbarn lite i förskott! Tänk att det lilla pyret redan är 11 år!! Det blev inte bara fika utan också middag med grillat, innan vi for hem igen. En riktigt skön dag!

I går var vi ute ock gick vår vanliga tur på öster, men gjorde en avstickare upp på Syltenberget. Päronträden började blomma. De nedre grenarna var med knoppiga,  men

högre upp var blommorna utslagna. De lyste fint mot den blå himlen!

Dröjer heller inte många dagar förrän kastanjeblommorna lyser vitt.

På backen såg vi många smultronblommor,

förgätmigej och

till och med början på utslagen hundkex!


Kommunen håller på att förändra Sylten-området. Hamn- och industriområdet ska så småningom omvandla till en attraktiv innerstadsmiljö. Det man börjat med är är att jämna ut på berget och placerat ut många bord med bänkar. Perfekt att promenera hit med en kaffe- eller lunchkorg. Jag hade fokus på blommor och omgivningen, så borden fanns inte med på mina foton. Däremot passade jag på att dokumentera omgivningen från berget.


Börjar längs österut och fotar inåt stan. Det intensivt blå är utloppet av Motala ström till Bråviken. Den ljusblå kranen vid vattnet är "Starke Ivar", som lyfter 350 ton. Kranen byggdes 1966 och används fortfarande. En del stort gods från bl.a. Siemens i Finspång transporteras via den, till fartyg.


Norra kajen håller sen några år på att genomgå förändring från industri- och lagerbyggnader till bostadsområde.


Liknande förändring kommer ske på södra kajsidan.


De här husen väntar på sitt öde.


Gula tornet med grönt tak i mitten av fotot är Johannisborgs slottsruin. Mer kan du läsa här.


Så är vi vid inre hamnen och här har man påbörjat arbetet med en ny bro!


Det gamla kraftvärmeverket är kvar. Undrar just vad det är för tankar framåt med det?

Lockar de senare fotona till mer läsning, så finns det planer m.m. att studera på Norrköpings kommuns websidor, som t.ex. det här om Sylten.

2 kommentarer:

Anki sa...

En trevlig dag i Finspång med födelsedagskalas - åren går fort!
Kul med ert besök på Syltenberget - fin utsikt därifrån! Många många år sen jag var där och jag misstänker att det inte alls är sig likt :)
Har sparat länken om Sylten för läsning en annan dag, men tack för den :)
Ha det gott!

bmlarsreseblogg sa...

Nu är vi på väg till färjan mot Sverige och inser att vi kommer hem i precis rätt tid. Vid Mosel blommade kastanjerna och nu ska de snart slå ut hemma. Igår läste jag på Instagram att på onsdag ska körsbärsträden i Valle härad explodera! Underbart!