torsdag 20 april 2023

Från Weitmarschen till Gnarrenburg, Tyskland


Resan idag, torsdag 230420, gick nordväst på rätt så trafikerade vägar. Inte så konstigt för här är tätt mellan orterna.

I morse vaknade vi upp till en helmulen dag och vid frukosten kom det några regnstänk. Det var bar 7° och lite vind. Vi följde B-213 och passerade många hus byggda med rött tegel.

Det var en del vägarbeten, som rensning av diken med skopa, trädklippning och flisning av grenar. Det flöt på bra,

trots att det var mycket mer trafik, än där vi åkt tidigare. Långtradarna dominerade trafiken.

Sparrisodlingar fanns det på många ställen och skörden har börjat.

Vädret lockade inte till fotografering, men några blommande vita träd blev det.

Vi bytte väg någonstans till A-29 och den åkte vi, när vi for högt över Hunte Kanal. Det blåste en del, som du kan se på vindstruten.

Vi fick vänta en stund för att ta oss förbi, där de asfalterade, men sen

körde vi så småningom ner i tunneln under floden Weser. Där var det också underhållsjobb,

så bara en fil var öppen.

Efter ytterligare en stunds körning åkte vi över bron, där floden Lune flöt fram.

Det har nog regnat här under de senaste dagarna för marken var fylld av vatten, men gärdet bakom hade de lyckats markbereda. Även här vid Kirchwistedt var det  stora röda tegelbyggnader.

Så småningom tog vi oss till ställplatsen i Gnarrenburg.                                                        Koordinaterna hit: N 53° 23' 25.64''  E 9° 00' 1.08''. Ställplatsen är gratis och ligger i anslutning till en idrottsplats. Här finns möjlighet att tömma grå- och svartvatten, samt fylla på dricksvatten och lämna hushållssopor. Allt gratis.

Vi parkerade Ellen och så åt vi en sen lunch. Efter diskning, tog vi på regnjackorna och gav oss ut.

När vi svängde upp till ställplatsen åkte vi förbi tulpan- och påskliljeodling, för självplockning. Jag ville titta på tulpanerna på närmare håll.

Vi valde bort Keukenhof och blomsterparaden i Noordwijk för mitt värkande knä, men här ville jag njuta en stund.

Så vackra. Tur att det var en mulen dag, med så intensiva färger!

En klassisk, men så vacker form! Färgen var också helt ok.

Vi gick in till centrum och apoteket. På återvägen stannade vi till vid bageriet för en kaffe. Lennart och jag delade på en Berlinare och en Apfelkuchen. Vi fick också ett test bit av en smörkrämsbakelse på kaffefatet. Den var också god, men vi lyckades motstå. Däremot kunde vi inte motstå fyra brötchen, som inte var små. Hela kalaset gick på 10,35 €. I Sverige hade vi väl bara fått de stora kopparna kaffe för det priset!

På återvägen till Ellen dokumenterade jag ytterligare några vackra tegelhus. Här ett som var putsat, men där det synliga teglet är fin kontrast och ger mönster.

Snett mittemot fanns det här huset, som saknade puts, men där ändå teglet gjorde mönster.

Nu är vi åter i husbilen och regnjackorna hänger på tork i duschen. Det blev som tur var bara ett fint duggregn. Den senaste halvtimmen har faktiskt solen kommit fram, men fortfarande är det kyligt, bara 11°.         

5 kommentarer:

Margaretha Lillvik sa...

Vilka härliga tulpanbilder. Gnarrenburg där har vi också stannat. Trevlig hemresa, här är fint väder, men vi väntar regn nästa vecka och kyla.

BP sa...

Vilka märkliga och udda hus. Speciellt första bilden. Huset där verkar vara tillbyggt - utan bygglov kan jag tänka mig.
Trodde att man bara hade tulpanodlingar i Holland, men där hade jag uppenbarligen fel.
Ja, priserna i Tyskland ligger verkligen bra mycket lägre än här. Dessutom övernattar ni ju nästan alltid kostnadsfritt också. Så det enda som kostar är väl bensinen/dieseln. Vad kostar "soppan" i Tyskland?

Dessan sa...

Men wow vilket fint tulpanställe ni stannade till vid. Jag älskar tulpaner :) Ha det fint

Anonym sa...

Fina tulpanbilder. Vi var på Keukenhof förra året, det var sevärt också...

Elisabeth sa...

Margareta: Gnarrenburg var en trevlig upplevelse, både som ställplats, blommor och vackra hus och bra bageri, samt jättebra service på Apoteket. (8.30 i morse hade de medicin på plats, som jag beställde på eftermiddagen.

BP: Har ingen aning om hur bygglov fungerar i Tyskland, men det här var en gård och jag vet inte om det var ekonomibyggnader ihop med huvudhuset eller hur det var. I Sverige tror jag inte heller att ekonomibyggnader är bygglovspliktiga. Tulpanodlingar har vi sett på flera ställen, men flest förstås i Nederländerna. Diesel kostade 1,609 €/liter senast vi tankade i Tyskland. Det var dyrare i Frankrike och något billigare i Spanien. Vi står ofta på gratisplatser när det erbjud och det gör det på mindre orter. Då kan vi äta eller handla annat i byn.
Dessan: Jag älskar också tulpaner. Något jag saknar när vi är på GC.
Anonym: Vi har varit i Keukenhof och även på blomsterkarnevalen vid några tillfällen tidigare. Det är verkligen en upplevelse!